Stationsskilte

Stationsskiltene, som de i daglig tale kaldes blandt skiltesamlere blev fremstillet i formatet 58 x 58 cm. Det første af slagsen blev fremstillet i 1928 af Johs. Thejll i København. Det var dog først i 1933 at standardiseringen slog helt igennem, og frem til 1965 var de stort set fast inventar på alle jernbanestationer og trinbrætter. I andre lande brugte man ikke den form. Det var for det meste landsdækkende firmaer der reklamerede, men også helt lokale skilte blev fremstillet.

Et eksemplar fra min samling forestiller Hotel Alhambra fra Sønderborg. Hotellet fik fremstillet skilte til ophængning på stationer i Sønderborg. Hotellet er i dag omdannet til ejerlejligheder, og ligger lige ved siden af Chr. X bro over Alssund på Jyllandssiden.

Et af de mest populære er uden tvivl Ginge skiltet med manden der står og barberer sig, samtidig med at han spejler sig i et barberblad.

Skiltet med Coldings foderblandinger som forestiller en glad ko i stalden er tegnet og signeret af Storm P i 1935.

Jeg har dog 3 skilte i min samling som blev fremstillet i et større format. 65 x 65 cm. Det er alle foderstofskilte, fra firmaet Maegaard med henholdsvis hønse, kreatur og svinefoder.

DSB pillede skiltene ned i 1965.