Øl skilte

Øl skilte er dem jeg har flest af i min samling. Og det passer jo en ølentusiast godt!

 

Tuborg skiltet her til venstre hører til et af de meget sjældne. Det havde vist ikke gået i dagens Danmark, men det er også fra 1929. Skiltet blev fremstillet i 500 eksemplarer til eksportmarkederne.


 

I lang tid havde jeg været ude efter et La Chouffe skilt fra mit belgiske favorit bryggeri Achouffe

De har et hængende på bryggeriet, men det vil de selvfølgelig ikke sælge. De fik lavet 100 stk. på Emaillerie i Brussels i 2001, men de er for længst sendt rundt i Verden. Nå, jeg holder selvfølgelig øje med Ebay auktionssiden, og der dukkede et eksemplar op. Jeg bød på det, men blev afvist af sælger, fordi jeg ikke havde bopæl i Belgien. Det var jo ærgerligt, men heldigvis blev det ikke solgt i første omgang. Det kom på auktionen igen, så jeg oprettede mig som ny byder med adresse på Grand Place. Men det gennemskuede damen, som havde det til salg. Så jeg blev smidt af for anden gang! Nu var gode råd dyre, men heldigvis kom jeg i tanke om en af mine belgiske samler venner, Fabrice som bor nede syd for Brussels, og ikke langt fra damen som havde skiltet til salg. Jeg kontaktede ham, og han købte skiltet uden problemer af damen, som han for øvrigt fandt ret tiltrækkende!. Da jeg en måned senere skulle til ølfestival dernede, besøge jeg Fabrice for at hente skiltet. Samtidig så jeg hans samling af emaljeskilte i hans flotte ombyggede hus.


   


 


Nogle skilte får man et særligt forhold til med tiden. Som Odin  og Ceres skiltet her.

I 1977 var jeg første gang på Hærvejsmarch i Viborg. På turen kom vi gennem Dollerup Bakker, og passerede en for længst lukket købmandsbutik. På gavlen hang et Odin skilt. Jeg bankede på, og spurgte høflig om skiltet kunde købes, men nej, den meget gamle dame skulle ikke have spoleret væggen. Da jeg kom forbi året efter var skiltet selvfølgelig fjernet.  De år blev der drukket en del Odin når jeg var i Viborg. Det er for længst jævnet med jorden, og Viborg Bryghus kom til i 2005, med meget bedre øl. Prøv og besøge bryggeriets hyggelige skænkestue som har åbent fredag og lørdag. 

Samme år var jeg en tur på Samsø, og på købmandsforretningen i Onsbjerg hang et Ceres skilt med tjeneren. Det gør det stadigvæk (2019). På den tur rendte jeg ind i min kone, og hun har holdt skiltene og mig ud lige siden!

Skiltet fra Silkeborg Bryghus minder min om da jeg gik de første Hærvejsvandringer fra Schleswig til Viborg sidst i 70.erne. Dengang var der altid en ølvogn med fra Neptunbryggeriet, som det kom til at hedde indtil det lukkede i 1990. Grauballe bryghus genopstartede det i 2021, med blandt andet Silkeborg pilsneren. I 2024 skal jeg på min 35 tur op ad Hærvejen. I dag ligger der en del små bryggerier på ruten, og jeg vil anbefale Kragelund Bryghus, som brygger det bedste øl på Hærvejen. Prøv det, de har altid fredagsbar kl. 16-18